Vážení příznivci dobrého vína,
tři měsíce utekly jako voda (vlastně víno) a 7. prosince 2010 jsme vás opět přivítali ve vinotéce u Charlieho, tentokrát při degustaci vín z vinařství Moravčík z Horních Věstonic. Přijel osobně pan Vladislav Moravčík, spolumajitel firmy. Rodinné vinařství pod vrcholky Pálavy bylo založené v roce 1997, avšak pěstováním révy i výrobou vína se zabývá již mnoho let. Pan Moravčík měl pro nás připravené překvapení, své vyprávění o vínech zpestřil ukázkou vlastního kroje.
O skvělé pohoštění se postarala opět firma Sláma a Sláma. Prosincová ochutnávka mohla mít i podtitul "pan Sláma a jeho kaštany", neboť téměř polovina jídel byla připravena z kaštanů. Občerstvení jako vždy velice chutnalo, největší úspěch měly kaštany v čokoládě a pan Sláma již teď přijímá objednávky na vánoční cukroví.
Pro všechny z vás, kterým pochoutky k vínům chutnaly, rádi přikládáme recepty.
POMAZÁNKA Z MAKRELY (podáváno k vínu Ryzlink vlašský)
Uzenou makrelu zbavíme kostí, obereme libové maso a nakrájíme nadrobno. Jarní cibulku očistíme a nakrájíme ji s natí na kolečka. Kyselé okurky necháme okapat a nakrájíme na kostičky. Sterilovanou červenou papriku necháme okapat a nakrájíme na proužky. Sýr nakrájíme na tenké kostičky. Rozmícháme lučinu s měkkým máslem, přidáme maso z uzené makrely, cibulku a nakrájené okurky. Vše spojíme majonézou a ochutíme pepřem a solí. Necháme alespoň půl hodiny rozležet.
PIKANTNÍ KAŠTANOVÉ LUPÍNKY NA MÁSLE V KARAMELU (podáváno k vínu Sauvignon 2009)
Hotové pečené kaštany (mohou být i vařené) nakrájejte na 4-5mm silné plátky, na pánvi roztavte máslo, trochu cukru, vmíchejte kaštanové plátky a nechte zkaramelizovat.
KAŠTANY V ČOKOLÁDĚ (podáváno k vínu Ryzlink rýnský)
Půl kila uvařených, ale nerozvařených kaštanů prolisujte a smíchejte se 100 g moučkového cukru. Vytvořte hustou hmotu a udělejte z ní váleček, ze kterého nakrájejte stejnoměrné kousky. Potom tvořte kuličky zašpičatělé do tvaru kaštanu. Napichujte je na špejle a namáčejte do čokoládové polevy tak, aby poblíž špejle zůstal neobarvený. Polevu nechte uschnout na obráceném cedníku.
BABIČČINA POMAZÁNKA (podáváno k vínu Pálava)
250 g plnotučného tvarohu, 1 dcl smetany, 3 žloutky, 2 lžíce rozinek, kešu ořechy, kokos, portské víno dle chuti. Vše smíchat a mazat na sušenky (např. BEBE)
KAŠTANY PO LYONSKU (podáváno k vínu Sauvignon 2008)
Kilo kaštanů nařízněte do křížku a urovnejte na vodou postříkaný plech. Pečte 20 minut. Kaštany oloupejte a vařte v mírně osolené vodě s hřebíčkem. Kaštany prolistujte (umelte), přidejte k nim 150 g cukru, 90 g másla, 3 žloutky, 1 dcl rumu nebo brandy a jemně vmíchejte sníh ze tří bílků. Koláčovou formu vymažte máslem, vysypte hrubou moukou a vlijte do ní hmotu s kaštany. Pečte cca 40minut a na talířcích dozdobte šlehačkou.
TVAROH PO PROVENSÁLSKU (podáváno k vínu André)
500 g plnotučného tvarohu, 200 vypeckovaných oliv, čerstvý tymián, olivový olej, černý pepř, sůl. Vše smíchat a mazat na slané krekry.
SLANÁ KAŠTANOVÁ NÁDIVKA (podáváno k vínu Cabernet Moravia)
Půl kila jedlých kaštanů uvařte doměkka, oloupejte a rozmixujte nebo umelte s trochou mléka. Smíchejte se dvěma houskami nakrájenými na kostičky a namočenými v mléce. Vmíchejte 300 g mletého masa, 2 vejce, sůl, pepř, muškátový oříšek a krabičku šlehačky. Dohustěte strouhankou a zapečte v troubě.
Dobrou chuť u dobrého jídla a vína vám přeje vinotéka u Charlieho.
Přejeme vám všem krásné vánoce a těšíme se s vámi opět na první úterý v březnu 2011.
Zákazník: nepřihlášen