Vážení příznivci dobrého vína,
jako tradičně, jednou za tři měsíce, proběhla toto úterý (1.6.2010) ve Vinotéce u Charlieho ochutnávka vín, tentokrát z vinařství Zuzana Prátová a jako tradičně velice chutnalo občerstvení z dílny Sláma a Sláma, které skvěle doplňovalo prezentovaná vína.
Těm z vás, kterí jste žádali o recepty, rádi vyhovujeme.
200 g brynzy, 50 g másla, 2 velké cibule, sladká mletá paprika podle chuti, čerstvá nať kerblíku
Oloupeme cibuli a podélně překrojíme na polovinu. Spaříme ji na několik minut horkou vodou a rozebereme ji po vrstvách - na košíčky. Mezitím v misce utřeme brynzu s máslem do hladka, přidáme červenou papriku a touto pastou naplníme vrchovatě cibulové mističky. Navrch ozdobíme kerblíkem a podáváme jako předkrm s bílým pečivem.
250 g plnotučného tvarohu, 2 dl sladké smetany, tmavý lesní med, lískové ořechy, 2 lžíce mletého máku
Tvaroh v míse utřeme do hladka se smetanou, vmícháme mletý mák a navrch přidáme hrst ořechů. Ozdobně polijeme medem a můžeme podle chuti přidat borůvky, lesní jahody nebo ostružiny.
500 g brynzy, 250 g polotučného tvarohu, 100 g másla, 1 lžicka mleté sladké červené papriky, červený pepř, pažitka aromatizovaný olivový olej: 0,5 l olivového oleje, 1 hvězdička badyánu, 2 hřebíčky, 3 lžičky hrubě drceného zeleného pepře, 2 bobkové listy, 1 neloupaný stroužek česneku, 5 chilli papriček
V misce utřeme do hladka brynzu, tvaroh, máslo a mletou papriku, pastu v misce uhladíme, navrch posypeme kuličkami červeného pepře a zalijeme aromatizovaným olivovým olejem. V chladu necháme 1 den uležet a servírujeme buď namazané tence na plátcích bílého pečiva nebo v ozdobných kopečcích na talířku. Ozdobíme jemně sekanou pažitkou až těsně před podáváním.
250 g čerstvého plnotučného tvarohu, 100 g vypeckovaných černých oliv, čerstvý tymián (nebo směs provensálských bylinek), lžíce olivového oleje, černý pepř, sůl
V míse dobře umícháme mírně osolený tvaroh s rozmačkanými olivami a nadrobno nasekanými lístky tymiánu, opepříme. Upěchujeme do servírovací misky, pokapeme olejem tak, aby se utvořila slabá olejová vrstvička a jeden den necháme odpočinout v chladu.
250 g čerstvého plnotučného tvarohu, 1 dl kysané smetany, 3 žloutky, 2 lžíce rozinek macerovaných v polosuché marsale, hrst oříšků kešu a strouhaného kokosu
Rozinky naložíme na několik hodin do marsaly. Mezitím utřeme do hladka tvaroh se smetanou, do hmoty potom zlehka vmícháme okapané rozinky společně se žloutky. Necháme krátce vychladit a servírujeme v misce posypané hrubě sekanými ořišky a strouhaným kokosem, nakonec zakápneme marsalou po rozinkách.
Tousty z bílého pečiva, 150 g roquefortu, 50 g plnotučného tvarohu, 1 avokádo, černé olivy, 4 dl světlého akátového medu, červený pepř
Roquefort utřeme s tvarohem a avokádem do hladka a pastu mažeme v tenké vrstvě na tousty. Pokapeme zlehka medem, ozdobíme dvěma černými olivami a několika kuličkami pepře.
Stejně množství plátků eidamu a plátků anglické slaniny, sušené švestky, vlašské ořechy, dřevěné jehly na sepnutí
Na plátek eidamu položíme plátek slaniny, přesahuje-li, kousek odkrojíme. Do středu umístíme rozkrojenou a rozevřenou sušenou švestku, do které vmáčkneme půlku ořechu. Opatrně srolujeme a sepneme jehlou - aby neprocházela ořechem.
Dobrou chuť u dobrého vína a jídla vám přeje Vinotéka u Charlieho
Zákazník: nepřihlášen