Vinotéka u Charlieho - online obchod s vínem

Úvodní strana
0,- Kč

Aktualita

03. 06. 2010

OCHUTNÁVKA VÍN - ZUZANA PRÁTOVÁ, JOSEFOV

Vážení příznivci dobrého vína,

jako tradičně, jednou za tři měsíce, proběhla toto úterý (1.6.2010) ve Vinotéce u Charlieho ochutnávka vín, tentokrát z vinařství     Zuzana Prátová a jako tradičně velice chutnalo občerstvení z dílny Sláma a Sláma, které skvěle doplňovalo prezentovaná vína.

Těm z vás, kterí jste žádali o recepty, rádi vyhovujeme.

BRYNZOVÉ KOŠÍČKY (podávané k vínu Muller Thurgau)

200 g brynzy, 50 g másla, 2 velké cibule, sladká mletá paprika podle chuti, čerstvá nať kerblíku

Oloupeme cibuli a podélně překrojíme na polovinu. Spaříme ji na několik minut horkou vodou a rozebereme ji po vrstvách - na košíčky. Mezitím v misce utřeme brynzu s máslem do hladka, přidáme červenou papriku a touto pastou naplníme vrchovatě cibulové mističky. Navrch ozdobíme kerblíkem a podáváme jako předkrm s bílým pečivem.

TVAROH PO STAROSLOVANSKU (podáváno k vínu Ryzlink vlašský)

250 g plnotučného tvarohu, 2 dl sladké smetany, tmavý lesní med, lískové ořechy, 2 lžíce mletého máku

Tvaroh v míse utřeme do hladka se smetanou, vmícháme mletý mák a navrch přidáme hrst ořechů. Ozdobně polijeme medem a můžeme podle chuti přidat borůvky, lesní jahody nebo ostružiny.

BRYNZOVÁ PASTA (podáváno k vínu Ryzlink rýnský)

500 g brynzy, 250 g polotučného tvarohu, 100 g másla, 1 lžicka mleté sladké červené papriky, červený pepř, pažitka                                            aromatizovaný olivový olej: 0,5 l olivového oleje, 1 hvězdička badyánu, 2 hřebíčky, 3 lžičky hrubě drceného zeleného pepře, 2 bobkové listy, 1 neloupaný stroužek česneku, 5 chilli papriček

V misce utřeme do hladka brynzu, tvaroh, máslo a mletou papriku, pastu v misce uhladíme, navrch posypeme kuličkami červeného pepře a zalijeme aromatizovaným olivovým olejem. V chladu necháme 1 den uležet a servírujeme buď namazané tence na plátcích bílého pečiva nebo v ozdobných kopečcích na talířku. Ozdobíme jemně sekanou pažitkou až těsně před podáváním.

 TVAROH PO PROVENSÁLSKU (podáváno k vínu Rulandské modré rose)

250 g čerstvého plnotučného tvarohu, 100 g vypeckovaných černých oliv, čerstvý tymián (nebo směs provensálských bylinek),                  lžíce olivového oleje, černý pepř, sůl

V míse dobře umícháme mírně osolený tvaroh s rozmačkanými olivami a nadrobno nasekanými lístky tymiánu, opepříme. Upěchujeme do servírovací misky, pokapeme olejem tak, aby se utvořila slabá olejová vrstvička a jeden den necháme odpočinout v chladu.

KRÉMOVÁ MISKA PODLE BABIČKY (podáváno k vínu Frankovka Klaret)

250 g čerstvého plnotučného tvarohu, 1 dl kysané smetany, 3 žloutky, 2 lžíce rozinek macerovaných v polosuché marsale, hrst oříšků kešu a strouhaného kokosu

Rozinky naložíme na několik hodin do marsaly. Mezitím utřeme do hladka tvaroh se smetanou, do hmoty potom zlehka vmícháme okapané rozinky společně se žloutky. Necháme krátce vychladit a servírujeme v misce posypané hrubě sekanými ořišky a strouhaným kokosem, nakonec zakápneme marsalou po rozinkách.

ROQUEFORTOVÉ TOUSTY (podáváno k vínu Modrý portugal)

Tousty z bílého pečiva, 150 g roquefortu, 50 g plnotučného tvarohu, 1 avokádo, černé olivy, 4 dl světlého akátového medu, červený pepř

Roquefort utřeme s tvarohem a avokádem do hladka a pastu mažeme v tenké vrstvě na tousty. Pokapeme zlehka medem, ozdobíme dvěma černými olivami a několika kuličkami pepře.

VALAŠSKÁ ROLKA (podáváno k vínu Cabernet Moravia)

Stejně množství plátků eidamu a plátků anglické slaniny, sušené švestky, vlašské ořechy, dřevěné jehly na sepnutí

Na plátek eidamu položíme plátek slaniny, přesahuje-li, kousek odkrojíme. Do středu umístíme rozkrojenou a rozevřenou sušenou švestku, do které vmáčkneme půlku ořechu. Opatrně srolujeme a sepneme jehlou - aby neprocházela ořechem.

 

 Dobrou chuť u dobrého vína a jídla vám přeje Vinotéka u Charlieho

 


<< Zpět

Králi.cz webdesign | mapa stránek